Hopp til hovedinnhold

Kjemi på nett 4 - 2023

Etterutdanning

Kjemi på nett 4 er et seks ukers nettbasert kurs som er gratis og åpent for alle over 18... vis hele teksten

Kjemi på nett 4 er et seks ukers nettbasert kurs som er gratis og åpent for alle over 18 år. Kurset er beregnet på lærere som underviser i naturfag, og som ønsker å styrke sin kompetanse i kjemidelen av faget. Det er ingen krav til forkunnskaper, men det er en fordel å ha gjennomført Kjemi på nett 3.

Kjemi på nett 4 handler om næringsstoffer. Kursdeltagerne skal gjennomføre enkle elevforsøk og vil også jobbe med HMS.

Kursdeltakere som har gjennomført og fått godkjent kursene Kjemi på nett 3 og Kjemi på nett 4, og har generell studiekompetanse og godkjent pedagogisk utdanning/minimum 50 % stilling i skolen, har mulighet til å ta eksamen i KJM0200V Organisk kjemi i naturfag, 10 stp, ved UiO.

Mer om Kjemi på nett 4 - 2023

  • Nettbasert
  • 13. mars—2. mai
  • Påmeldingsfrist: 13. mars

Hvordan kan genteknologi brukes for å styre og endre genuttrykk?

Etterutdanning

Produksjon av geniformasjon og bruk av genregulering innen medisin og helse; Teknologi,... vis hele teksten

Produksjon av geniformasjon og bruk av genregulering innen medisin og helse; Teknologi, muligheter og etikk

Det er en rivende utvikling innen medisinsk bruk av genteknologi. Blant annet har ny høykapasitetssekvenseringsteknologi, Next Generation Sequencing (NGS) og genredigering via CRISPR-CAS, blitt essensielle verktøy innen biomedisinsk forskning. Bruken av NGS er nå på full fart inn i helsetjenesten innen flere fagdisipliner som medisinsk genetikk, medisinsk mikrobiologi, prenatal testing og onkologi. RNAvaksiner er utviklet og brukt i stor skala i forbindelse med COVID-pandemien, og medisiner som påvirker genregulering er allerede tatt i bruk. I tillegg er de første kliniske studiene hvor CRISPR er brukt i behandling av pasienter gjennomført. Hvilken klinisk rolle denne teknologien vil få er et åpent spørsmål. Dette seminaret vil gi en introduksjon til hvordan geninformasjon kan genereres, hvilke type data som kan produseres og hvordan genuttrykk kan endres. Vi vil gi eksempler på bruk, komme inn på hvilke lovverk som gjelder, og etiske utfordringer, håp og muligheter for fremtiden.

Kursholdere:
Kristin Gabestad Nørsett, Institutt for bioingeniørfag, NTNU
Kristin Solum Steinsbekk, Institutt for bioingeniørfag, NTNU

  • På nett
  • 19. april
  • Påmeldingsfrist: 14. april
  • Meld på